Monivuotiset palstat

 

Turun 4H-yhdistyksellä on monivuotisia palstoja Katariinassa, Munttismäessä ja Pahaniemessä.

Kärsämäen palstojen vuokrasopimukset loppuvat vuonna 2020 lokakuussa. 

Katariinan, Munttismäen ja Pahaniemen palstoille otamme ihmisiä jonoon ja jaamme uudet palstat heille keväällä varausjärjestyksessä äestyksen jälkeen. Sen jälkeen maan muokkaus on monivuotisten viljelijöiden omalla vastuulla.

 

Monivuotista palstaa voit tiedustella sähköpostilla turku@4h.fi.

 

PALSTAN KOKO:   noin 10 m x 10 m = aari = 100 m2.

 

HINTA:                    Palstat, joissa vesipiste 25 €/kausi 

                                  Muut palstat 20 €/kausi

                                  Puolikas palsta 15€/kausi

 

Ohjeita monivuotisten palstojen viljelijöille:

 

Siisteys ja muiden huomioon ottaminen:

Matalat rakennelmat saavat jäädä talveksi, kasvihuoneita ja muita korkeita rakennelmia ei saa tehdä palstoille. Maksimikorkeus rakennelmille on 1,5 m. Kaikki irtonainen on kerättävä talveksi pois.

Jokainen viljelijä antaa oman palstansa reunasta 20-25 cm, näin saadaan siistit ja helposti kuljettavat reitit palstojen välille. Huomatkaa, ettei palstoilla saa olla esimerkiksi naruja. Palstan mittauksessa käytetyt narut on siis kerättävä pois.

Jokainen viljelijä huolehtii palstastaan niin, etteivät harsot, muovit ja muut irtonaiset tavarat lennä tuulen mukana. Katteiden siisteyteen on syytä kiinnittää huomiota myös viljelykauden ulkopuolella.

Vaikka kyse on monivuotisista palstoista, palstojen numerointi täytyy säilyttää. Numerotikkuja ei saa siis poistaa.

Muista ottaa muut huomioon; älä omi toisten työkaluja, kulje luvatta toisen palstalla tai maistele viljelyksiä.

 

Viljely:

Monivuotiset kasvit rajataan niin, että korkeaksi kasvavat ovat palstan keskellä, vähintään 1,5 m rajasta (esim. marjapensaat, raparperit). Puita ja muita yli 1,5 metriseksi kasvavia kasveja ei sallita. Poikkeuksena ovat kukat kuten auringonkukka. Viljelijän on huolehdittava siitä, että kasvit pysyvät matalina.

Palstoilla ei saa viljellä minttua, maa-artisokkaa, elämänlankaa tai muita kasveja, joiden leviämistä viljelijä ei pysty kontrolloimaan. Lajit, jotka leviävät helposti, on viljeltävä laatikoissa.

Tuholaisten ja rikkaruohojen torjuntaan saa käyttää vain luonnonmukaisia menetelmiä, siis rikkaruohomyrkkyjen ja kemiallisten tuholaismyrkkyjen käyttö on kielletty.

Vuokrausaika:

Vuokrauskausi noudattaa 4H:n ja kaupungin välistä sopimusta. Seuraavan kerran sopimuskausi loppuu vuoden 2020 lopussa. Jos viljelijä sairastuu tai on muuten kykenemätön hoitamaan palstaansa sopimuskauden loppuun, hän voi suositella 4H:lle palstan jatkajaa. Sopimus palstasta tehdään aina 4H-yhdistyksen kanssa.

Vanha viljelijä voi jatkaa vuokraoikeutta seuraavan sopimuskauden (n. 3-6 vuotta).

Vakuutukset:

Viljelijät sitoutuvat merkitsemään monivuotiset palstat yhdessä 4H:n työntekijöiden kanssa siten, että ne on helppo erottaa yksivuotisista palstoista maanmuokkaus- ja muita töitä tehtäessä. Jos kaupungin työntekijä varotoimenpiteistä huolimatta vahingoittaa viljelmää, on korvaus siitä taimen käypä hinta x vuosikasvun osuus, joka on kerrannainen taimen ikään.

Komposti:

Jos omalla palstalla on komposti, se täytyy pitää siistinä ja siinä saa olla vain puutarhajätettä. Muistakaa, että palstat ovat kaupungin puistoaluetta!