Monivuotiset palstat

Alla ehdotus monivuotisten palstojen ohjeiksi 2021 alkavalle kaudelle.

 

Monivuotisen palstan viljelyohjeet:


KOHTA1: VUOKRA-ALUE
Palstan koko on noin 10x10 metriä eli 1 aari ja viljelijä voi vuokrata/viljellä kahta palstaa. Oman palstan alueelta jätetään joka reunasta 30cm levyinen kaistale kulkukäytäväksii. Kulkukäytävän pitää olla niin leveä ja viljelysten sen läheisyydessä niin matalia, että käytävää pitkin pääsee kulkemaan kottikärryillä tai kahta kastelukannua kantaen. Viljely, kompostointi ja viljelytarvikkeiden säilytys pitää olla palstan alueella, eikä piennaraluetta saa käyttää näihin tarkoituksiin.


KOHTA2: VILJELY
Palstalla saa viljellä syötäviä kasveja ja koristekasveja, yksivuotisia ja monivuotisia. Kasvit pitää sijoittaa omalle palstalle, niin etteivät ne varjosta naapuripalstaa, esim. hedelmäpuut on pidettävä pienikasvuisena.
Helposti leviävät kasvit, kuten minttu, on kasvatettava rakenteilla rajatulla alueella, niin etteivät ne pääse juurakon avulla leviämään hallitsemattomasti. Näiden kasvien perkuujätteitä ei saa kuljettaa oman palstan ulkopuolelle. Palstalla ei saa viljellä kasveja huumaavaan tarkoitukseen, eikä vieraslajeja, kuten esim. lupiini, jättibalsami, kurtturuusu.
Jos viljelijä viljelee palstalla kasveja myyntiin, siitä on sovittava erikseen vuokranantajan (Turun 4H) kanssa.


KOHTA3: RAKENTEET JA VILJELYSUOJUKSET
Palstalla saa olla pienimuotinen oleskelualue, jossa voi työn lomassa levähtää ja viljelytarvikkeiden säilytykseen alle 1 metrin korkuinen laatikko (myös kannellinen).
Viljelyiden suojaukseen voi käyttää laadukasta hallaharsoa, joka kestää ehjänä pellolla vallitsevat sääolosuhteet. Kaikenlaiset jätemuovit ym. auringossa ja tuulessa hajoavat muovit ovat palstoilla kielletty.
Matalan (korkeus n.1 metri) kasvihuoneen materiaalina saa käyttää vain muoveja tai harsoa, jotka ovat UV-suojattuja. (eli kestävät ehjänä auringonpaisteessa ja tuulessa)

Älä säilytä palstalla mitään sellaisia rakenteita, tavaroita tai materiaalia, joita et tarvitse viljelyssä.
Palstalla on ehdottomasti tulen teko kielletty, myös hiiligrillin käyttö on kielletty.


KOHTA 4: PALSTAN YLLÄPITO JA SIISTEYS
Palstalla pitää olla näkyvillä palstan numerotaulu eikä sitä saa siirtää. Palstaa ei saa aidata ja kaikenlaiset merkitsemisnarut on poistettava merkinnän jälkeen.
Palstalla saa pitää kompostia kasviperäisten jätteiden kompostointiin. Jollet halua kompostoida palstallasi, kasviperäiset jätteet pitää kuljettaa yhteiselle kompostialueelle. Palstan kasvijätettä EI SAA heittää piennaralueelle. Kompostiin ei saa tuoda eläinperäisiä jätteitä.
Palstalla ei saa käyttää kemiallisia hyönteismyrkkyjä eikä kasvintorjunta-aineita.
Viljelijän on pidettävä koko palstansa siistinä, heinikko/nurmikko lyhyenä, käytävät kulkukuntoisina, komposti siistinä, kasvihuoneet säänkestävinä (tuuli ja aurinko) ja kuljetettava pois tarpeettomaksi tulleet rakenteet. Viljelijän on myös huolehdittava, ettei esim. tuuli kuljeta muoveja ym. pois omalta palstalta.
Autolla saa tuoda viljelytarvikkeita lähemmäs palstaa, mutta autoa ei saa parkkeerata pidemmäksi aikaa pellolle.
Talveksi palsta pitää jäädä siistiksi. Kasvihuoneiden muovit on poistettava (tunnelikasvihuoneen alumiinirunko saa jäädä pystyyn) ja kaikki tuulen mukana kulkeva on suojattava esim. tyhjät vesitynnyrit. Kasvit saa suojata pakkaselta ja eläimiltä.


KOHTA5: VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN
VILJELIJÄ voi irtisanoa vuokrasopimuksensa viljelykauden päätyttyä. Viljelijän on tätä ennen siivottava palstaltaan pois kaikki rakenteet ja rakennustarvikkeet. Monivuotiset kasvit voi myös siirtää pois, mutta jos viljelijä haluaa jättää ne palstalle, siitä on sovittava erikseen vuokraajan (Turun 4H) kanssa.
VUOKRANANTAJA voi irtisanoa viljelysopimuksen, jollei viljelijä noudata annettuja viljelyohjeita. Hoitamaton, epäsiisti ja tarpeettoman tavaran säilytys palstalla voi johtaa vuokrasopimuksen irtisanomiseen. Jollei viljelijä kahden viikon varoajan aikana korjaa palstalleen annettuja korjausohjeita, vuokrasopimus irtisanotaan. Irtisanotun palstan siivouksen hoitaa tai maksaa viljelijä.

Monivuotisten palstojen maksu

Monivuotiset viljelijät voivat maksaa palstansa suoraan yhdistyksen tilille 29.2.1020 mennessä.

(Vaihtoehtoisesti maksu paikanpäällä Turun kauppahallissa viikon 13 ma ja ti)

FI82 5316 0840 0106 39

BIC OKOYIHH

Viestiin oma nimi, pellon nimi ja palstan numero

Hinnat: Katariina, Munttismäki ja Pahaniemen kartano 25 € kokonaiselta palstalta, 15 € puolikkaalta. Katariinassa vesimaksu 5 euroa lisänä.

 

Turun 4H-yhdistyksellä on monivuotisia palstoja Katariinassa, Munttismäessä ja Pahaniemessä.

Kärsämäen palstojen vuokrasopimukset loppuvat vuonna 2020 lokakuussa. 

Katariinan, Munttismäen ja Pahaniemen palstoille otamme ihmisiä jonoon ja jaamme uudet palstat heille keväällä varausjärjestyksessä äestyksen jälkeen. Sen jälkeen maan muokkaus on monivuotisten viljelijöiden omalla vastuulla.

 

Monivuotista palstaa voit tiedustella sähköpostilla turku@4h.fi.

 

PALSTAN KOKO:   noin 10 m x 10 m = aari = 100 m2.

 

HINTA:                    Palstat, joissa vesipiste 25 €/kausi 

                                  Muut palstat 20 €/kausi

                                  Puolikas palsta 15€/kausi

 

Ohjeita monivuotisten palstojen viljelijöille:

 

Viljelypalstojen vuokraajat kaunistavat kaupunkiympäristöä hyvinhoidetuilla palstoillaan. Muutama harmituksen aihe on kuitenkin aiheutunut muille kaupunkilaisille viljelypalstatoiminnasta eli huomioithan erityisesti seuraavan:

Katariinan palstoilla on ehdottomasti kielletty autojen parkkeeraaminen pellolle. Alue on virkistys- ja luonnonsuojelualuetta, pellolle saa viedä raskaan kuorman, mutta auto on siirrettävä saman tien pois.  Parkkeerausta seurataan toukokuun ajan. Turun kaupunki voi irtisanoa viljelypalstasopimukset palstatoiminnan vastaisen käytöksen johdosta. Tämä koskee palstan siisteyttä ja rakennelmia, kuten myös auton parkkeerausta. 

Muistathan, että palstojen naapurusto ja samojen alueiden virkistyskäyttäjät ilmoittavat palstatoiminnan haitoista kaupungin palautekanaviin ja poliisille. Palautteet on otettava huomioon palstatoiminnan toteuttamisessa. 

 

Monivuotisten palstojen ohjeet (säännöt)!

 

Siisteys ja muiden huomioon ottaminen:

Matalat rakennelmat saavat jäädä talveksi, kasvihuoneita ja muita korkeita rakennelmia ei saa tehdä palstoille. Maksimikorkeus rakennelmille on 1,5 m. Kaikki irtonainen on kerättävä talveksi pois.

Jokainen viljelijä antaa oman palstansa reunasta 20-25 cm, näin saadaan siistit ja helposti kuljettavat reitit palstojen välille. Huomatkaa, ettei palstoilla saa olla esimerkiksi naruja. Palstan mittauksessa käytetyt narut on siis kerättävä pois.

Jokainen viljelijä huolehtii palstastaan niin, etteivät harsot, muovit ja muut irtonaiset tavarat lennä tuulen mukana. Katteiden siisteyteen on syytä kiinnittää huomiota myös viljelykauden ulkopuolella. Palstat eivät ole kaatopaikkoja vaan kaupungin virkistysalueita. Palstat tarkastetaan vuosittain. 4H-yhdistys välittää viljelijöille kaupungilta siivouskehotuksen. Kaupunki irtisanoo palstan vuokraussopimuksen, mikäli katsoo, että toiminta ei ole viljelypalstatoiminnan mukaista.  

Vaikka kyse on monivuotisista palstoista, palstojen numerointi täytyy säilyttää. Numerotikkuja ei saa siis poistaa.

Muista ottaa muut huomioon; älä omi toisten työkaluja, kulje luvatta toisen palstalla tai maistele viljelyksiä.

 

Viljely:

Monivuotiset kasvit rajataan niin, että korkeaksi kasvavat ovat palstan keskellä, vähintään 1,5 m rajasta (esim. marjapensaat, raparperit). Puita ja muita yli 1,5 metriseksi kasvavia kasveja ei sallita. Poikkeuksena ovat kukat, kuten auringonkukka. Viljelijän on huolehdittava siitä, että kasvit pysyvät matalina.

Palstoilla ei saa viljellä minttua, maa-artisokkaa, elämänlankaa tai muita kasveja, joiden leviämistä viljelijä ei pysty kontrolloimaan. Lajit, jotka leviävät helposti, on viljeltävä laatikoissa.

Tuholaisten ja rikkaruohojen torjuntaan saa käyttää vain luonnonmukaisia menetelmiä, siis rikkaruohomyrkkyjen ja kemiallisten tuholaismyrkkyjen käyttö on kielletty.

Vuokrausaika:

Vuokrauskausi noudattaa 4H:n ja kaupungin välistä sopimusta. Seuraavan kerran sopimuskausi loppuu vuoden 2020 lopussa. Jos viljelijä sairastuu tai on muuten kykenemätön hoitamaan palstaansa sopimuskauden loppuun, hän voi suositella 4H:lle palstan jatkajaa. Sopimus palstasta tehdään aina 4H-yhdistyksen kanssa eikä viljelijä voi omatoimisesti luovuttaa palstaa toiselle. Monivuotisissa palstoissa noudatetaan jonotusjärjestystä. 

Vanha viljelijä voi jatkaa vuokraoikeutta seuraavan sopimuskauden (n. 3-6 vuotta).

Vakuutukset:

Viljelijät sitoutuvat merkitsemään monivuotiset palstat yhdessä 4H:n työntekijöiden kanssa siten, että ne on helppo erottaa yksivuotisista palstoista maanmuokkaus- ja muita töitä tehtäessä. Jos kaupungin työntekijä varotoimenpiteistä huolimatta vahingoittaa viljelmää, on korvaus siitä taimen käypä hinta x vuosikasvun osuus, joka on kerrannainen taimen ikään.

Komposti:

Jos omalla palstalla on komposti, se täytyy pitää siistinä ja siinä saa olla vain puutarhajätettä. Muistakaa, että palstat ovat kaupungin puistoaluetta!

Mukavaa viljelyä!