Monivuotiset palstat

Monivuotisten palstojen maksu

Monivuotiset viljelijät voivat maksaa palstansa suoraan yhdistyksen tilille 29.2.1020 mennessä.

(Vaihtoehtoisesti maksu paikanpäällä Turun kauppahallissa viikon 13 ma ja ti)

FI82 5316 0840 0106 39

BIC OKOYIHH

Viestiin oma nimi, pellon nimi ja palstan numero

Hinnat: Katariina, Munttismäki ja Pahaniemen kartano 25 € kokonaiselta palstalta, 15 € puolikkaalta. 

 

 

Turun 4H-yhdistyksellä on monivuotisia palstoja Hirvensalossa, Katariinassa, Munttismäessä ja Pahaniemessä.

Kärsämäen palstojen vuokrasopimukset loppuvat vuonna 2020 lokakuussa. 

Monivuotisille palstoille otamme ihmisiä jonoon vuosittain. Palstajonot ollataan vuoden lopussa, muistathan ilmoittautua uudelleen jonoon vuoden alussa, jos haluat vielä palstan. jaamme uudet palstat keväällä varausjärjestyksessä. Maan muokkaus on monivuotisten viljelijöiden omalla vastuulla.

 

Monivuotista palstaa voit tiedustella sähköpostilla turku@4h.fi.

 

PALSTAN KOKO:   noin 10 m x 10 m = aari = 100 m2.

 

HINTA:                    Palstat, joissa vesipiste 25 €/kausi 

                                  Muut palstat 20 €/kausi

                                  Puolikas palsta 15€/kausi

 

Ohjeita monivuotisten palstojen viljelijöille:

 

Viljelypalstojen vuokraajat kaunistavat kaupunkiympäristöä hyvinhoidetuilla palstoillaan. Muutama harmituksen aihe on kuitenkin aiheutunut muille kaupunkilaisille viljelypalstatoiminnasta eli huomioithan erityisesti seuraavan:

Katariinan palstoilla on ehdottomasti kielletty autojen parkkeeraaminen pellolle. Alue on virkistys- ja luonnonsuojelualuetta, pellolle saa viedä raskaan kuorman, mutta auto on siirrettävä saman tien pois.  Parkkeerausta seurataan toukokuun 2019 ajan. Turun kaupunki voi irtisanoa viljelypalstasopimukset palstatoiminnan vastaisen käytöksen johdosta. Tämä koskee palstan siisteyttä ja rakennelmia, kuten myös auton parkkeerausta. (Lisäys, autoilla ajo kielletty toukokuun 20.5.2019 lähtien).

Muistathan, että palstojen naapurusto ja samojen alueiden virkistyskäyttäjät ilmoittavat palstatoiminnan haitoista kaupungin palautekanaviin ja poliisille. Palautteet on otettava huomioon palstatoiminnan toteuttamisessa. 

 

Monivuotisten palstojen ohjeet (säännöt)!

 

Siisteys ja muiden huomioon ottaminen:

Matalat rakennelmat saavat jäädä talveksi, kasvihuoneita ja muita korkeita rakennelmia ei saa tehdä palstoille. Maksimikorkeus rakennelmille on 1,5 m. Kaikki irtonainen on kerättävä talveksi pois.

Jokainen viljelijä antaa oman palstansa reunasta 20-25 cm, näin saadaan siistit ja helposti kuljettavat reitit palstojen välille. Huomatkaa, ettei palstoilla saa olla esimerkiksi naruja. Palstan mittauksessa käytetyt narut on siis kerättävä pois.

Jokainen viljelijä huolehtii palstastaan niin, etteivät harsot, muovit ja muut irtonaiset tavarat lennä tuulen mukana. Katteiden siisteyteen on syytä kiinnittää huomiota myös viljelykauden ulkopuolella. Palstat eivät ole kaatopaikkoja vaan kaupungin virkistysalueita. Palstat tarkastetaan vuosittain. 4H-yhdistys välittää viljelijöille kaupungilta siivouskehotuksen. Kaupunki irtisanoo palstan vuokraussopimuksen, mikäli katsoo, että toiminta ei ole viljelypalstatoiminnan mukaista.  

Vaikka kyse on monivuotisista palstoista, palstojen numerointi täytyy säilyttää. Numerotikkuja ei saa siis poistaa.

Muista ottaa muut huomioon; älä omi toisten työkaluja, kulje luvatta toisen palstalla tai maistele viljelyksiä.

 

Viljely:

Monivuotiset kasvit rajataan niin, että korkeaksi kasvavat ovat palstan keskellä, vähintään 1,5 m rajasta (esim. marjapensaat, raparperit). Puita ja muita yli 1,5 metriseksi kasvavia kasveja ei sallita. Poikkeuksena ovat kukat, kuten auringonkukka. Viljelijän on huolehdittava siitä, että kasvit pysyvät matalina.

Palstoilla ei saa viljellä minttua, maa-artisokkaa, elämänlankaa tai muita kasveja, joiden leviämistä viljelijä ei pysty kontrolloimaan. Lajit, jotka leviävät helposti, on viljeltävä laatikoissa.

Tuholaisten ja rikkaruohojen torjuntaan saa käyttää vain luonnonmukaisia menetelmiä, siis rikkaruohomyrkkyjen ja kemiallisten tuholaismyrkkyjen käyttö on kielletty.

Vuokrausaika:

Vuokrauskausi noudattaa 4H:n ja kaupungin välistä sopimusta. Seuraavan kerran sopimuskausi loppuu vuoden 2020 lopussa. Jos viljelijä sairastuu tai on muuten kykenemätön hoitamaan palstaansa sopimuskauden loppuun, hän voi suositella 4H:lle palstan jatkajaa. Sopimus palstasta tehdään aina 4H-yhdistyksen kanssa eikä viljelijä voi omatoimisesti luovuttaa palstaa toiselle. Monivuotisissa palstoissa noudatetaan jonotusjärjestystä. 

Vanha viljelijä voi jatkaa vuokraoikeutta seuraavan sopimuskauden (n. 3-6 vuotta).

Vakuutukset:

Viljelijät sitoutuvat merkitsemään monivuotiset palstat yhdessä 4H:n työntekijöiden kanssa siten, että ne on helppo erottaa yksivuotisista palstoista maanmuokkaus- ja muita töitä tehtäessä. Jos kaupungin työntekijä varotoimenpiteistä huolimatta vahingoittaa viljelmää, on korvaus siitä taimen käypä hinta x vuosikasvun osuus, joka on kerrannainen taimen ikään.

Komposti:

Jos omalla palstalla on komposti, se täytyy pitää siistinä ja siinä saa olla vain puutarhajätettä. Muistakaa, että palstat ovat kaupungin puistoaluetta!

Mukavaa viljelyä!