Hankkeet

Turun 4H-yhdistys osallistuu hankkeisiin, jotka tukevat ja edistävät 4H:n arvoja. Turun 4H tukee lasten ja nuorten tasapainoista kehitystä ja elämänhallintaa sekä on mukana ympäristöteoissa ja kansainvälistä yhteistyötä edistävissä hankkeissa.

Kansainvälinen nuorisotyö - Village Feast Kimppa-kalaasit

Kimppakalaasit Itävallassa syyskuussa 2022

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Haloo maaseutu!, maaseudun kehittämisen viestintäkanava Varsinais-Suomessa, julkaisi jutun Kimppakalaasit -hankkeesta 2.12.22. Pääset lukemaan koko jutun TÄÄLTÄ:

Keskiviikon sieniretkemme suuntautui Jäkärlään! Löysimme mm. tatteja ja orakkaita.Ohjaajaa sai retken päätteeksi herkullista kuumaa kahvia-kiitos

#4HTurku #kimppakalaasi #4HMaskuRuskoVahdon4H #4HNaantali #ensikertaasienessä #VarsinHyvä #Euroopanmaaseudunkehittämisenrahasto #lähiruoka⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Villiruokaa Tippsundissa (kuva Nina Soini)

Sieniretki ja sieniruokakurssi Salorannassa!

Tervetuloa 4H:n maksuttomiin ja kaikille avoimiin sienitapahtumiin Salorantaan! Tapahtumat järjestää Kimppakalaasit-hanke.

  • Sieniretki 14.9.2021 klo 17-20
    • Sieniretkellä opit tunnistamaan yleisimmät sienet ja niiden käyttötarkoitukset. Sieniretkelle ei tarvitse ilmoittautua. Kokoonnumme Salorannassa (Vehotniementie 66 21130 Poikko) klo 17. Ota mukaan maastovaatetus, sieniämpäri tai -kori sekä sieniveitsi.
  • Sieniruokakurssi 15.9.2021 klo 17-20
    • Sieniruokakurssilla valmistetaan helppoja ja terveellisiä ruokia sienistä. Kurssi järjestetään Salorannan virkistymisalueella (Vehotniementie 66 21130 Poikko). Ilmoittaudu ruokakurssille lähettämällä spostia naantali(at)4h.fi Mainitsehan spostissa mahdolliset ruoka-allergiasi.

Villiyrttikurssi Harvaluodossa!

12.6 klo 11.00 tai 13.30

Tunnistatko yleisimmät villiyrtit? Entä miksi niitä kannattaa kerätä?

Kurssilla Diplomi- fytoterapeutti Reeta Rouhiainen
antaa opastuksen villiyrttien maailmaan sekä
vinkkejä niiden käyttömahdollisuuksista.
Kierroksen päätteeksi saamme yrttimaistiaisia
Kesäkahvila Lempin tiloissa

Kurssin osoite: Sahantie 26 (Harvaluodon vanha koulu), 21500 Piikkiö.

Tilaisuudessa noudatetaan korona-ohjeistuksia (Tilaisuus siirretään, jos kokoontumisrajoitukset ovat voimassa). Varustaudu lisäksi sään mukaisesti!

Tilaisuuden järjestävät Leader Varsin Hyvän EkoTeko-hanke, Kesäkahvila Lempi sekä 4H:n Kimppakalaasit-hanke.

Kurssi on maksuton.
Ilmoittautumiset 31.5 mennessä Mia Peltola: info@luoto-tuotteet.fi 

Ilmoittautuessasi kerro kumpaan ryhmään olet tulossa, paikkoja rajoitettu määrä.

Villiyrttikursseja Turun seudulla

Turun 4H-yhdistys järjestää tulevan kevään aikana useita villiyrttiretkiä. Tule nauttimaan luonnosta ja tutustumaan villiyrttien kiehtovaan maailmaan. Retkellä on tarkoitus tutustua tunnetuimpiin ja helposti tunnistettaviin villikasveihin, joten kynnys kurssille osallistumiseen on matala. Kurssilla jaetaan myös yleistä tietoa villiyrteistä sekä niiden käyttömahdollisuuksista. Villiyrtit ovat ilmaista, terveellistä ja ekologista lähiruokaa.

Retkelle tarvitset mukaan rennot ulkoiluvaatteet ja kengät, puhtaan keruuastian esimerkiksi korin sekä paperipusseja, sakset tai veitsen ja keruuhanskat. Muovipussi ei sovellu hyvin keruuastiaksi. Kurssit ovat osa Kimppakalaasit- hankkeen toimintaa,

Ilmoittautumiset: Jani Heina/ naantali@4h.fi


Ensimmäinen retki on tiistaina 30.5.2023 kello 17.00

Keruukohde: Maarian altaat

Osoite: Paattistenjoki, 20460 Turku

Kesto: noin 2,5 h

Hinta: Ilmainen

Soveltuvuus: Soveltuu lähes kaikenikäisille ja kaiken kuntoisille


Toinen retki on keskiviikkona 31.5.2023 kello 17.00

Keruukohde: Rusko

Kokoontuminen: Ruskon kirkolla, Kirkonmäen edessä

Osoite: Ruskon Kirkkotie 17, 21290 Rusko

Kesto: noin 2,5 h

Hinta: Ilmainen

Soveltuvuus: Soveltuu lähes kaikenikäisille ja kaiken kuntoisille


Kolmas retki on torstaina 1.6.2023 kello 17.00

Keruukohde: Masku

Kokoontuminen: Maskun vapaaehtoisen palokunnan parkkipaikalla

Osoite: Maskuntie 156, 21250 Masku

Kesto: noin 2,5 h

Hinta: Ilmainen

Soveltuvuus: Soveltuu lähes kaikenikäisille ja kaiken kuntoisille


Villiyrttiretkien antia

Villiyrttiretket Turun ympäristöön onnistuivat keruusaaliin osalta hyvin. Retkiltä löytyi runsaasti erilaisia villiyrttejä, kuten maitohorsmaa, vuohenputkea, siankärsämöä, mesiangervoa ja poimulehteä. Varsinkin Maarian uimarannan alueelta löytyi runsaasti nuoria, lehdettömiä maitohorsman versoja, jotka ovat juuri tähän vuodenaikaan herkullisimmillaan. Juuri maasta nousutta horsmaa sanotaankin parsavaiheeksi, koska sitä voidaan valmistaa parsan tapaan. Maarian alueelta löytyi myös jonkin verran mesiangervoa ja poimulehteä. 

Keruualueilta löytyi myös isoja esiintymiä siankärsämöä ja vuohenputkea. Vuohenputki kasvaa luonnostaan isoissa mattomaisissa esiintymissä, joissa on kymmeniä tai satoja kasveja. Vuohenputken on helppo tunnistaa juuri tästä ominaisuudesta. Toinen selkeä tuntomerkki on vuohenputken tuoksu. Kasvi tuoksuu vahvasti porkkanaiselle ja selleriselle, kun sen solurakenne rikotaan hieromalla lehtiä sormien välissä. Ruoaksi kelpaamattomat näköislajit, eivät yleensä kasva vastaavanlaisissa mattomaisen runsaissa esiintymissä. Vastaavanlaista tuoksua ei myöskään ole vuohenputkea muistuttavissa näköislajeissa. 

Villiyrttien osalta pätee samat säännöt kuin sienienkin osalta, mitään tunnistamatonta yrttiä ei tule syödä eikä edes poimia tai laittaa samaan keruuastiaan syötävien yrttien kanssa. 

Sinun kannattaa osallistua villiyrttikurssille, jotta opit tutustumaan ja tunnistamaan yleisimmät syötävät villiyrtit.

Lisää tietoa villiyrttien tunnistamisesta ja käyttötavoista löydän näiltä verkkosivuilta: 

http://www.yrttitarha.fi/

https://www.arktisetaromit.fi/fi/yrtit/ 

Klikkaa kuvia päästäksesi kuvagalleriaan.

Laadun huomiointi luonnontuotteiden keruussa

Luonnontuotteiden keruutoiminta perustuu Suomessa suurelta osin jokamiehenoikeuksiin, jotka takaavat keruutoiminnan harjoittamisen asuinpaikasta tai kansalaisuudesta riippumatta. Pysyvää tai laajamittaista keruuta suunnittelevan olisi kuitenkin hyvä olla yhteydessä maanomistajaan, ja muistettava, että tiettyjen erikoisluonnontuotteiden kerääminen edellyttää aina maanomistajan lupaa tai sopimusta. Asiaan voi tutustua tarkemmin kerääjä.fi verkkosivuilla.  

"Kerääjä.fi on luonnontuotteiden keruusta kiinnostuneiden, alan kouluttajien sekä raaka-aineita välittävien ja tarvitsevien yritysten yhteinen verkkopalvelu."

Kyseinen artikkeli "laadun huomiointi luonnontuotteiden keruussa" on  kokonaisuudessaan luettavissa aitojamakujalehti.fi verkkosivuilta. Artikkelissa käsitellään monipuoliset luonnontuotteiden laadunhallintaa niin jalostusarvoon vaikuttavien hyötyjen, jäljitettävyyden kuin keruukeskusten tuomien hyötyjenkin näkökulmasta.


Ekologiset ruokavalinnat ja niiden ympäristövaikutukset

Tärkeä osa "kansainvälistä nuorisotyö - Village Feast Kimppakalaasit" hankkeen tavoitteita ovat ihmisten ruokaan liittyvät ekologiset valinnat. Suomella on keskiarvoltaan raskas ekologinen jalanjälki, mikäli sitä verrataan länsieurooppalaisiin verrokkimaihin. Mikäli asiaa mitataan maailmanlaajuisesti, ekologinen jalanjälkemme on niin suuri, että kulutamme vuodessa 3,8 maapalloa. Suuri osa ruuan negatiivisista vaikutuksista ympäristöömme syntyy alkutuotannosta eli kasvien ja eläinten kasvatuksesta. Tutkimusten mukaan erityisen kuormittavaa ympäristölemme on eläinperäisen ruuan tuotanto.  Kasviruokien suosiminen omassa ruokavaliossaan onkin helppo tapa vähentää omaa ympäristöjalanjälkeään.

Näistä aiheista löytyy erittäin laadukasta lisätietoa näiltä WWF:n sivustoilta:  

https://wwf.fi/ruoka/ruuan-ymparistovaikutukset/

https://wwf.fi/uutiset/2021/07/suomalaisen-ylikulutuksen-seuraukset-nakyvat-luonto-ja-metsakatona-kolme-syyta-miksi-ylikulutus-uhkaa-luontoa-suomen-ulkopuolella/