Kuukauden 4H-tähdet:

Joulukuu 2020

Joulukuun tähdet ovat yhdessä työparina Lausteen kerhoa vetävät 9-luokkalaiset  Miina ja Alina. Molemmat ovat aloittaneet 4H:ssa syksyllä 2019. Ensin aloitti Alina kilpaluisteluharrastuksen loputtua ja sai innostettua Miinan myöhemmin mukaan. Tytöistä on kivointa nähdä lasten kehittymisen erilaisten toimintojen parissa. Alinasta on kiva vetää erilaisia liikunnallisia juttuja. Miina tykkää suunnitella lapsille monipuolista ohjelmaa, jotta lapsilla olisi kiva tulla kerhoon. Kerhon ohjaaminen on antanut hyvää työkokemusta ja itseluottamusta kummallekin. Lausteen kerhossa tuntuu olevan hyvä pöhinä!

Tammikuu 2021

Olen Saija Ojansuu Ruskolta ja 4H:ssa aloitin ala-asteikäisenä kerholaisena Merttelän koulussa. Kun ikää karttui, kävin Osaava kerhonohjaaja kurssin kavereiden kera ja aloimme ohjaamaan itse Merttelän 4H-kerhoa. Vuonna 2009 pääsin 4H:n pohjoismaiden leirille Norjan Bergeniin, siinä vasta seikkailu! 4H:n kautta sain myös kesätöitä ja keikkatöitä kesäleirien ja puutarhahoidon parissa. Kokemuksen myötä ajauduin tekemään nuorisotalotyötä ja siitä yhteisöpedagogi-opintojen kautta 4H-koordinaattorin töihin lasten - ja nuorten pariin.

Olen iloinen ja etuoikeutettu, kun olen saanut seurata sekä ohjata monen nuoren kasvua  aktiiviseksi kansa-laiseksi, omalla tavallaan. 

Helmikuu 2021

Helmikuun tähtenä loistaa kohta 10v täyttävä Emilia. Hän käy Halisten Huudilla tiistaisin kuvis-kerhoa ja lauantaisin kokki-kerhoa. Kerhoissa on kiva käydä, koska niissä on aina kivaa tekemistä eikä koskaan tylsää! Kuvataiteessa on mieluista tehdä tarkkoja piirrustuksia, myös askartelu on hauskaa. Kokkikerhosta on jäänyt erityisesti mieleen maukas mustikkapiirakka, nam!

"Haluan tulla myös ensi vuonna!"

Maaliskuu 2021

Tommin tie 4H:n hommiin alkoi keväällä 2018 huomattuaan vuosikurssin facessa ilmoituksen, että Ruskon nuokkarille kaivataan sijaista yhdeksi kerraksi. Tuo yksi kerta toi lisää vuoroja Ruskolle ja Maskuun. Lisäksi Tommia on työllistänyt 4H:n kerhot ja Ajokortti työelämään- koulutukset koululaisille. Nykyään jo valmistuneena yhteisöpe-dagogina Tommin voi bongata Turun Halisten nuorisotilalta, jossa hän toimii nykyään vastaavana ohjaajana. 

“Pidän siitä, miten nuorten kanssa työskentely pakottaa omaa mieltä pysymään vastaanottavaisena, nöyränä ja alati oppivana. Nuoret opettavat meitä muutoin herkästi jämähtämiseen taipuvaisia käpyjä näkemään ajankohtaisia ilmiöitä tuorein katsein.”

Huhtikuu 2021

Huhtikuun tähtenä loistaa tuore 4H-yrittäjä 22-vuotias mainonnansuunnittelun opiskelija Siiri Harjunpää. Siiri perusti marraskuussa 2020 HarSiDesign nimisen käsityöyrityksen, jonka päätuotteina ovat virkatut korut. Koko ikänsä käsitöitä tehneenä 4H-yrittäjänä pääsee toteutta-maan unelmaa. 

"Ekan kerran taisin kuulla 4H:sta lukion aikana, kun eräs ystäväni oli perustanut 4H-yrityksen siskonsa kanssa. Itselläni ei vielä silloin ollut selkeää yritysideaa, mutta painoin mahdollisuuden mieleeni. Kun muutin Turkuun opiskelemaan, kertoi eräs luokkakaverini omasta 4H-yrityksestään. Sen keskustelun jälkeen aloin hahmotella HarSi Designia ja puolitoista vuotta myöhemmin, koin ideani olevan tarpeeksi kypsä toteutuakseen."

Toukokuu 2021

Tuula on toiminut Turun 4H:n hallituksessa jo yli 5 vuotta. Mukaan toimintaa hänet kuitenkin alkuaan ajoi into ryhtyä palstaviljelijäksi. Pienviljelytilallisen lapsena Eurajoelta oli jäänyt kaipuu viljelyyn ja kerrostalossa asujalle Turun tarjoamat palstat ovat ihanteellisia. Mukavaa palstaviljelyssä on se että voi puuhastella ihan rauhassa itsekseen ja välillä vaihtaa kuulumisia muiden samanhenkisten kanssa sekä itse fyysinen tekeminen ja se että saa jotain näkyvää aikaiseksi omilla käsillään.


“4H:n toiminta ei ollut minulle aiemmin entuudestaan tuttua ja olenkin ollut positiivisesti yllättynyt kuinka monipuolisesti yhdistys toimii lasten ja nuorten asialla.”

Kesäkuu 2021

Kuukauden 4H:laisena loistaa 18-vuotias ilmaisutaidon lukiota käyvä EG. Ensimmäistä kertaa EG oli TET-jaksolla 4H:lla toimistoapulaisena ja viime kesänä luonto- ja eläinleirillä ohjaajana. Tänä kesänä Turun yhdistys työllistää yhteensä noin viisikymmentä 15-18-vuotiasta nuorta, joista EG on yksi. Musiikin monitaiturina hän toimii tänä kesänä ohjaajana musiikkileirillä. EG soittaa selloa, pianoa sekä ukulelea, ja laulaa kuorossa. Viime vuonna hän on perustanut kaverin kanssa duon, jota voi pyytää vaikka keikalle. 


“Harrastin jo alakoulussa näytelmäkerhoa ja haaveilen teatteri- ja ilmaisuohjaajan koulutuksesta lukion jälkeen.

Heinäkuu 2021

Heinäkuun 4H:laisina esittäytyvät Sanni (vas) ja Aliisa, jotka yhdessä pitävät Kupittaan siirtolapuutarhan kesäkahvilaa vielä heinäkuun ajan. Tytöt ovat jo yläasteelta tuttuja, ja koska kummallakaan ei vielä toukokuussa ollut kesätöitä, niin Aliisa vanhana 4H konkarina ehdotti 4H-yrittäjyyttä ja näin heistä tulikin kahvilan pitäjiä. Aliisa on aloittanut 4H:laisena jo pienenä kerholaisena ja myöhemmin kerhon vetäjänä sekä ollut erilaisissa tapahtumissa mukana, yrityskurssinkin hän oli jo muutama vuosi sitten käynyt, mutta kertasi tiedot keväällä uudestaan.

"Kahvilan pitäminen on tuonut hyvää kokemusta asiakaspalvelusta ja yrittäjyydestä"

Elokuu 2021

Elokuussa tähtenä loistaa  21v Meri-Tuuli, vastavalmistunut yhteisöpedagogi. 4H taustaa ei Merillä aiemmin ollut vaikka kotipaikkakunnalla Miehikkälässä jotkut kaverit kävivätkin 4H-kerhoa. Turkuun vuonna 2018 opiskelemaan muuttanutta Meriä on kiinnostanut seikkailukasvatus ja nuorten kanssa työskentely. Aiempaa kokemusta nuorista onkin karttunut mm. riparilla isosena. Turun 4H tarjosi sopivan harjoittelupaikan ja mahdollisuuden tehdä opinnäytetyö seikkailukasvatusmenetelmistä 4H:n metsäkasvatusviikon ohjelmaksi. Meri-Tuulia tullaan siis varmasti näkemään 4H:n kerhoissa ja tapahtumissa.


“Yllätyin itsekin miten kivaa oli ohjata myös pienempiä lapsia kun olen ohjannut lähinnä nuoria aiemmin.”

Syyskuu 2021

Syyskuussa loistaa Topias!

Olen Topias Meriö ja koulutukseltani olen yhteisöpedagogi ja harrastuksiltani intohimoinen vaeltaja. Opiskeluni aikana kiinnostuin paljon seikkailukasvatuksesta, eli siitä miten käyttää seikkailuelämyksiä ja niiden reflektointia kasvatuksen välineenä. Turun 4H-yhdistys oli luonnollinen paikka, jossa laittaa koulun opit käytäntöön. Toimin tällä hetkellä Turun 4H-yhdistyksen metsä- ja luontokasvatusohjaajana ja vastaan Turun seudun Metsäpäivien järjestämisestä. 

Jos olet kiinnostunut retkistä tai vaelluksista, voit ottaa minuun yhteyttä.

topias.merio@4h.fi