Monivuotiset palstat palstanumeroineen

 

Turun 4H-yhdistyksellä on monivuotisia palstoja Katariinassa, Munttismäessä ja Pahaniemessä.

Kärsämäen palstojen vuokrasopimukset loppuvat vuonna 2020 lokakuussa.

Munttismäen kartta tulee esille, kun pelto on saatu numeroitua. 

Katariinan ja Pahaniemen palstoille otamme ihmisiä jonoon ja jaamme uudet palstat heille keväällä varausjärjestyksessä äestyksen jälkeen. Sen jälkeen maan muokkaus on monivuotisten viljelijöiden omalla vastuulla.

 

Monivuotisten palstojen numeroidut kartat näet vasemman reunan valikosta.

HUOM! Palstanumerokartta ei ole maastokartta!

 

Monivuotista palstaa voit tiedustella sähköpostilla turku@4h.fi.

 

PALSTAN KOKO:   noin 10 m x 10 m = aari = 100 m2.

 

HINTA:                    Palstat, joissa vesipiste 25 €/kausi 

                                  Muut palstat 20 €/kausi

                                  Puolikas palsta 15€/kausi

 

MONIVUOTISTEN PALSTOJEN SÄÄNNÖT:

 

Siisteys ja muiden huomioon ottaminen

Matalat rakennelmat saavat jäädä talveksi, kasvihuoneita tai muita korkeita rakennelmia ei tehdä palstoille.

Jokainen viljelijä antaa oman palstansa reunasta 20-25 cm, näin saadaan siistit ja helposti kuljettavat reitit palstojen välille.

Jokainen viljelijä huolehtii palstastaan niin, etteivät harsot, muovit tai muut irtonaiset tavarat lennä tuulen mukana. Katteiden siisteyteen on syytä kiinnittää huomiota myös viljelykauden ulkopuolella.

 

Viljely

Monivuotiset kasvit rajataan niin, että korkeaksi kasvavat ovat palstan keskellä, vähintään 1,5 metriä rajasta (esim. marjapensaat, raparperit). Puita tai muita yli 1,5 metriseksi kasvavia kasveja ei sallita. Poikkeuksena ovat kukat (esim. auringonkukka). Viljelijän on huolehdittava siitä, että kasvit pysyvät matalina.

Palstoilla ei saa viljellä minttua, maa-artisokkaa, elämänlankaa tai muita kasveja, joiden leviämistä viljelijä ei pysty kontrolloimaan. Lajit, jotka leviävät helposti, on viljeltävä laatikoissa.

 

Vuokrausaika

Vuokrauskausi noudattaa 4H:n ja kaupungin välistä sopimusta. Ensimmäinen kausi on vuoden 2013 loppuun. Jos viljelijä sairastuu tai on muuten kykenemätön hoitamaan palstaansa sopimuskauden loppuun, hän voi siirtää jo sovitun oikeuden itse valitsemalleen henkilölle. Jos hän ei siirrä oikeuttaan, on suositeltavaa kuitenkin jättää monivuotiset kasvit paikoilleen sopimuskauden loppuun.

Vanha viljelijä voi jatkaa vuokraoikeutta seuraavan sopimuskauden (n. 3-6 vuotta)

 

Vakuutukset

Viljelijät sitoutuvat merkitsemään monivuotiset palstat yhdessä 4H:n työntekijöiden kanssa siten, että ne on helppo erottaa yksivuotisista palstoista maanmuokkaus- ym. töitä tehtäessä. Jos kaupungin työntekijä varotoimenpiteistä huolimatta vahingoittaa viljelmää on siitä korvaus taimen käypähinta x vuosikasvun osuus, joka on kerrannainen taimen ikään.

Esimerkiksi jos pensaan taimi maksaa 25 euroa ja se on kasvanut 3 vuotta, niin korvausta suositeltaisiin maksamaan 75 euroa.

 

Komposti

Viljelijät sitoutuvat hoitamaan yhteistä kompostipalstaa yhdessä 4H:n kanssa niin, että palsta on siisti ja toimii esimerkkinä kaupunkilaisille. Komposti on lehtikomposti eikä sinne saa laittaa ruoantähteitä tai muuta kotitalous- tai yhteiskuntajätettä. Komposti rakennetaan yhteisesti kompostikurssilla.